top of page

POVIJESNE AMAJLIJE KOJE SE KORISTE U THAI BOXINGU

Jedna od zanimljivosti tajlandske kraljevine je njihovo vjerovanje u duhove i magiju, takvih je pojava puno i u tajlandskom boksu. Npr. do nedavno žene i muškarci nisu smjeli trenirati na istom ringu jer se pretpostavljalo da to donosi nesreću (danas je taj običaj gotovo nestao, osim u nekim tradicionalnim kampovima).

Pri ulasku u ring obavezno je stati na prvi konopac, zatim prijeći preko konopaca, dok je za žene obavezan ulazak ispod donjeg konopca. Vrlo česte su i sankti yant tetovaže s „magičnim“ mantrama (zaštitama) od nepobjedivosti do čuvanja od ozljeda.

 

Donosimo pregled nekih od najčešćih rekvizita koje susrećete na borcima u ringu.

 

Osim ritualnog plesa „Ram muay“ koji je obvezan za sve natjecatelje prije nastupa, u tajlandskom boksu se još uvijek koriste neke amajlije, djelomično zbog vjerovanja, a dijelom iz tradicije.

 

Mongkon - ispleteni komad tkanine ili konoplje koji se nosi oko glave pri ulasku u ring, a nekada su se s njim borili. Osim što je u sebi nosio „mistični natpis“ mongkon je čuvao i arkade natjecatelja.

 

Pra krueng - mala Budina slika u mongkonu ili parajiedu.

 

Prajied - komad tkanine koji se nosi oko bicepsa (najčešće crveno bijeli).

Prajed.jpg

Pirod - isto kao prajied samo od ratana.

 

Dhagrut - mali plosnati komad bronce ili srebra ispisan magičnim simbolima koji se nosi u mongkonu, prajiedu ili oko pojasa.

 

Pitsamorn - isto kao dhagrut ali od palminog lišća i nosi se oko pojasa.

 

Waahn - mješavina trava za izdržljivost.

 

Suea - yan - prsluk s mističnim zapisom kakav su nekad nosili ratnici; može biti crveni ili bijeli.

 

Paa -vyan - četvrtasti komadić tkanine s magičnim simbolima koji se umotava u mongkon, prajied ili se nosi oko pojasa, često predstavlja i mubaan (selo) iz kojeg dolazi.

Sankt Yant.jpg
bottom of page