top of page

PREDNJI UDARAC NOGOM - TIIP (TAEEP)

Prednji udarac nogom Tiip

 

 

Prednji udarac nogom spada u jedno od najvažnijih taktičkih oružja muay thai načina borenja. Slično boksačkom direktu u jednakoj je mjeri oružje obrane i napada, a dva osnovna udarca razlikuje udarna površina. U Tiipu je udarna površina jastučić stopala dok je u Nebu udarna površina peta stopala. Obje varijante udarca izvode se sa obje noge, ali prednja noga se češće koristi u obrani i kontranapadu dok se zadnja koristi kao oružje napada. Inače, primiti prednji udarac u glavu smatra se velikom sramotom jer u Thailandu je okretanje golih stopala prema sugovorniku znak krajnjeg nepoštovanja i velika uvreda.

 

TIIP (taeep ilii taop u dijalektu južnih pokrajina)

 

U prvoj fazi udarca prebacujemo težinu na zadnju nogu, istovremeno privlačeći koljeno prednje noge prema prsima. U drugoj fazi, poput zapete opruge pružamo jastučiće stopala prema naprijed uz istovremenu rotaciju stojne noge kako bi se kuk prednje noge potisnuo prema naprijed dajući dodatnu snagu i dužinu udarcu.

Udarna površina su jastučići prstiju stopala, udarac se najčešće koristi kao stop

udarac u tijelo (pleksus, jetra, prsa i puno rjeđe glava) ili kao početak neke napadačke kombinacije.

 

Neb ili Thai Jab

 

Tehnika udarca je gotovo istovjetna, no pri egzekuciji udarna površina je i peta stopala. Mete udarca su bedra i kukovi protivnika, a glavna namjena mu je uznemiravanje protivnika i zaustavljanje napada.

 

 

Dva načina vježbanja prednjeg udarca u paru

 

Stojeći u boksačkom gardu zadajemo tiip u abdomen (slika), pri primanju udarca trbušni mišići moraju biti napeti, tijelo mora biti na prstima i moramo pustiti da nas udarac „odnese“. Ovakvim načinom dobivamo dobar osjećaj za distancu udarca i naravno, za primanje istog. Pri uvježbavanju prednjeg udarca treba imati na umu da je osim same tehnike izvođenja udarca vrlo bitna i adaptacija na udarac. Inače, na treningu se udarac izvodi cijelim stopalom kako bi udarna površina bila veća, a samim time i manja opasnost od ozljede.

 

Poskoci na jednoj nozi

 

Druga, vrlo česta vježba, također se izvodi u paru, oba partnera skakuću na jednoj nozi nastojeći prednjim udarcem izbaciti partnera iz ravnoteže i natjerati ga da spusti stopalo na pod. Vježba je korisna za osjećaj ravnoteže, za snagu listova ali i kompenzaciju udarca.

muay thai.jpg
bottom of page