top of page

Dobrobiti kickboxinga za žene.... ali i muškarce 😊 ne radimo rodnu razliku




Većina naših rekreativnih polaznika dolazi u Klub sa željom da skinu suvišne kilograme i doista, kickboxing je izvrstan alat za takvu nakanu. Svojom strukturom koji na specifičan način miješa aerobni i anaerobni način rada pokazao se kao jedan od boljih načina u regulaciji tjelesne težine. Studija magazina Biology of sport (Biol Sport. 2017 Jun; 34(2): 185–196. Published online 2017 Jan 20. doi: 10.5114/biolsport.2017.65338) pokazuje porast kvalitetne mišićne mase i smanjenje masnog potkožnog tkiva kod profesionalnih ali i redovitih rekreativnih kickboxing vježbača.

Svakim treningom, pa i onim kickboxinga, izgarajući kalorije pomažete svom tijelu u regulaciji tjelesne težine. Zbog svog oblika i intenziteta, prosječan vježbač će u 60 minuta treninga kickboxinga sagorjeti između 370 i 900kcal ovisno o treningu. Prednost kickboxinga je i u tome što zbog specifičnosti sporta utječete na razvoj više vrsta snage (apsolutne, eksplozivne i snažne izdržljivosti) i pri tome ravnomjerno uključujete gornje i donje ekstremitete ali i obje strane tijela (lijevu i desnu).

Postoji čak i jedno manje istraživanje koje kaže da kickboxing trening pomaže i oboljelima od Multiple skleroze povećavajući sposobnost koordinacije i ravnoteže. U našem Klubu smo u „predKorona“ eri imali grupu polaznika s poteškoćama u razvoju, gdje smo također detektirali poboljšanja u koordinaciji i nekim lakšim motoričkim radnjama.

No, osim po tom no.1 argumentu naših polaznika, postoje i mnogi drugi ništa manje dobri razlozi.

Pa navedimo najvažnije:

POBOLJŠANJE RADA KRVOŽILNOG SUSTAVA

Studija iz 2014. godine (Muscles Ligaments Tendons J. 2014 Apr-Jun; 4(2): 106–113.) pokazuje da treniranje kickboxinga 3 x tjedno po 1sat značajno poboljšava maksimalni volumen primitka kisika.

Što to znači za naš organizam?

- poboljšana sposobnost primitka kisika omogućuje nam da fizičke izazove obavljamo duže, s većim intenzitetom i većom sposobnošću oporavka nakon isteka napora.

- studija American College of Sports medicine kaže da 10% poboljšanje maksimalnog primitka kisika smanjuje smrtnost za 15% zbog manjeg broja oboljelih od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti. Također, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i dijabetesa 2.

- starenje je nemoguće zaustaviti ali vitalnost je nešto na što sami utječemo svojom fizičkom aktivnošću.

POVEĆANJE MIŠIĆNE SNAGE

Povećanje mišićne snage čitavog tijela osim gore navedenih efekata pomaže i razvoju kostiju što je sjajna prevencija osteoporozi, a tu je i famozna „bol u leđima“. Pravilnim razvojem muskulature možemo posve ukloniti ili smanjiti tu neugodnu bol.

BOLJI SAN

Svaka fizička aktivnost utječe na kvalitetniji san pa tako i kickboxing.

MENTALNO ZDRAVLJE

Vježbanjem povećavamo razinu endorfina koji je još poznat i kao hormon sreće, a samim činom „udaranja“ vreće ili fokusera rješavamo se nagomilanog stresa.

SAMOPOUZDANJE

Brojne su studije koje povezuju bavljenje borilačkim sportom s porastom samopouzdanja praktikanata.

I posljednje, ali nikako najmanje važno, socijalna interakcija. Neke sociološke studije upozoravaju da globalizacija, konkurentnost, povećana mobilnost (panedemiju niti ne spominjemo) i povećana upotreba modernih tehnologija dovode do mijenjanja društvenih odnosa i manjak socijalne integracije i socijalne podrške u društvu. Treningom u grupi ćete povećati krug svojih socijalnih kontakata te tako znatno poboljšati svoju socijalnu mrežu, koheziju i socijalnu solidarnost.

Dakle, vježbajte! Usprkos užurbanom ritmu. Uz dobru organizaciju svi možemo pronaći malo vremena za sebe.

Related Posts

See All
bottom of page